Miercuri, 1 octombrie, în timpul unui meci din campionatul liceelor din Statele Unite, jucătorul de fotbal american Tom Cutinella (Shoreham Wading River Wildcats) a încercat să-l blocheze pe un adversary de la John Glenn Knights. Era sfertul al treilea, iar scorul era 17-12 pentru Knights. Ziariștii prezenți la fața locului au descris momentul ca fiind „genul de coliziune zgomotoasă care reprezintă o rutină în competiția supracompetitivă din liceele americane”.
Cutinella a încercat să se ridice, însă a rămas în genunchi. Apoi, a reușit să se adune și a plecat, nesigur, spre tușă, dar acolo s-a prăbușit. Un doctor și o asistentă au încercat să-i acorde primul ajutor, iar o ambulanță l-a transportat 10 minute mai târziu la spital. Noaptea, jucătorul a încetat din viață.
După decesul adolescentului, Irish Times scrie că „într-o perioadă în care media din Statele Unite a intrat într-o isterie full-time în privința amenințării virusului Ebola, o boală care deocamdată a înregistrat un singur deces, cel mai șocant aspect este că Tom Cutinella a devenit al treilea jucător de fotbal american de liceu care moare într-un interval de doar șapte zile în urma unor incidente pe teren.”
Demario Harris Jr de la liceul Charles Henderson din Alabama s-a prăbușit după un tackle de rutină în timpul unui meci. Isaiah Langston de la liceul Rolesville din Carolina de Nord a leșinat în timpul încălzirii pentru o partidă și nu și-a mai revenit niciodată.
Cele trei decese survenite în urma unor posibile leziuni pe creier nu sunt întâmplătoare. În 2013, opt adolescenți au murit pe terenurile de fotbal american. Recent, un studiu a arătat că 76 din cei 79 de jucători profesioniști decedați în NFL sufereau de encefalopatie traumatică în fază cronică.
Mesajul subliminal oferit de fotbalul american este „Nu vă lăsați copiii uciși de acest sport”, mai ales că președintele american Barack Obama, tată a două fete, a declarat pe această temă că „sunt un mare fan al fotbalului, dar dacă aș avea un fiu, m-aș gândi mult de tot dacă să-l las să joace acest sport. Cred că noi, toți cei care iubim fotbalul, trebuie să ne luptăm cu faptul că poate, treptat, ceva se va schimba pentru a reduce o parte din violență”.
Declarația lui Obama a fost făcută acum doi ani. Din 2008, sondajele arată că numărul de copii care fac fotbal american a scăzut între 6 și 10 procente.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER